Tips & inspirasjon

.

Hvilken husstil velger du deg?

Det finnes utallige hustyper rundt om i landet. De fleste passer inn i tre ulike katagorier. Hvilken husstil ville du velge deg om du skulle bygge en ny bolig?

Historien sier mye om husbygging og arkitektur i Norge gjennom tidene. Vi lar oss inspirere av andre lands husstiler og detaljer, nå kanskje mer en noen gang gjennom internett og TV.

I Norge skiller vi som regel hustypene inn i tre stiler; herskapelig, moderne og tradisjonsrik. Stilene er meget forskjellige og har sine unike særpreg. Når du skal velge din nye bolig, hvilken stil hadde du tippet mot? Hva hadde du valgt?

Herskapelig stil

Systemhus Aurora 900x600

En stil som hadde sitt utspring på 1600-tallet og som lever i beste velgående den dag i dag. Systemhus har et stort utvalg i moderne flotte boliger, men likevel er det herskapelige Aurora som har vært tidenes mest solgte bolig fra huskatalogen.

Siden 1600-tallet har det vært rikelig med tid til å utvikle og endre denne stilen, men prinsippene er og blir de samme. Symmetri, store flotte vinduer, gjerne med sprosser. Søyler og flotte luftige flater. Husene har ofte stilfulle og romslige areal som skaper den mektige og klassiske stilen som er elsket av så mange.

Moderne stil

Dahl1 2

Denne stilen henviser til det som rører seg av aktuelle husstiler i den perioden man lever i. Den moderne stilen kan variere veldig i utførelse og stil. Stikkord for denne husstilen er stramme linjer, naturlig lys gjennom store vindusflater og spennende spill i arkitekturen. Moderne hus er ofte forbundet med energieffektivitet og bærekraft, men dette er elementer som Systemhus vektlegger i alle sine hustyper.

Moderne hus spiller også med flere materialer og sammensetninger i fasaden. Det er ikke uvanlig at man ser mur, plater og spennende glass i kombinasjon med tre som ligger både horisontalt og vertikalt. Det kan ofte være rom for å være mer eksperimentell med moderne hus, spesielt når man ønsker å gjøre egne tilpasninger til sine behov.

Åpne løsninger, store rom og flere sosiale arenaer ser man ofte i våre moderne hus. Fleksibilitet og funksjonalitet står i høysetet. Har man en liten tomt, kan man ofte få mye ut av en moderne bolig, da disse ofte er tilpasset små tomter i urbane strøk. De kan være mindre plasskrevende enn de større herskapelige husstilene.

Tradisjonsrike hus

Systemhus Sande bredde389

Tradisjonsrike hus er ofte konstruert på den norske byggetradisjonen gjennom flere år. Husene ser man som regel med saltak, tradisjonell bordkledning og plassering av vindu og dører «etter boken». Tradisjonsrike hus er klassikerne som man aldri blir lei av. De ivaretar den norske trehustradisjonen som har vært det foretrukne byggematerialet gjennom historien.

Tradisjonsrike hus er gjerne kostnadseffektive og funksjonelle. De er skapt for kjernefamilien og skal dekke alle daglige behov. Tradisjonsrike hus har ofte gode romstørrelser. De smelter inn i by og land, og er lagt til rette for nærhet til naturen som de fleste nordmenn setter så umåtelig høyt.

8 ting å tenke på når man skal velge gulv
Hvis jeg kunne bygget mitt hus om igjen…