Tips & inspirasjon

.

Vurdert å legge gulv selv? Det er overraskende enkelt

Berry-Alloc_Grand-Avenue_Champs-Elysees_cover Vurdert å legge gulv selv? Det er overraskende enkelt

Med litt forberedelser og riktig gulvtype er det ingenting i veien for at du kan legge nytt gulv på egen hånd. Men hva bør du ha i bakhodet når du skal legge det selv, og hvilket gulv bør du velge? Vi har fått noen gode tips fra vår samarbeidspartner Berry Alloc

Velg en gulvtype med enkel montering

Når du skal legge gulv selv er det en stor fordel å velge en gulvtype som er tilrettelagt for enkel montering. Dette gjør det lettere å gjøre jobben på egenhånd uten å måtte bekymre seg for feil og skader.

Høytrykkslaminat er et supert alternativ, fordi det leveres med et spesielt låsesystem som gjør at gulvbordene enkelt kan klikkes sammen. Da blir installasjonen enklere for deg, samtidig som du får en solid, tett gulvoverflate som tåler mye belastning. 

- Overraskende enkelt 

Det kan interiørblogger Engla Monica Strand skrive under på. Hun driver bloggen @englaskreativeverden og pusset nylig opp boligen sin. Da hun skulle bestemme seg for gulv til stuen, valgte hun høytrykkslaminat:

- Vi fikk gulvet rett før jul, og skulle legge det selv. Det var overraskende enkelt! I butikken fikk vi tips om at det til og med var en dame på over 70 år som hadde klart det selv via en YouTube-film.

Hun monterte gulvet sammen med kjæresten, og forteller at han trodde det skulle være mer komplisert enn det var.

- Vi trodde i utgangspunktet det skulle være utfordrende, men det er faktisk kjempeenkelt å legge det. Man behøver ikke å bruke noe makt, gulvet legger seg nesten på plass av seg selv. Jeg er sikker på at vi skulle ha klart det på en ettermiddag!

Hun tipser allikevel om at det kan være lurt å ha en samarbeidspartner når man skal legge gulv:

- Vi valgte ekstra lange planker, og de kan være litt utfordrende å håndtere på egen hånd. Da var det greit å være to.

Ikke på bekostning av design 

Gulvtyper som høytrykkslaminat finnes i en rekke farger og dekorer, og den enkle monteringsløsningen går definitivt ikke på bekostning av design og romfølelse. Laminatgulv er designet for å ligne et tradisjonelt parkettgulv og særlig høyttrykkslaminat er en favoritt blant arkitekter, som gjerne velger det i private hjem.

Når du skal bestemme deg for hvilket gulv du skal danse, krype og tusle på de neste årene kan det være lurt å tenke gjennom hvilken romfølelse du ønsker, og at gulvet gjerne skal passe med veggfarger og interiør.

- Vi valgte en gråtone kalt Embassy Row. Gulvet er grått, men det gir en mer rustikk følelse enn de lysere nyansene, forteller interiørbloggeren.

Engla Monica valgte gråtonen Embassy Row på sine gulv. 

Laminatets tøffe storebror 

Høytrykkslaminatet er laminatgulvets tøffe storebror og passer særlig godt i områder som er ekstra utsatt for riper og flekker – som på bad, kjøkken og arbeidsområder. Gulvet er behagelig å gå på, og reduserer romlyd og trinnlyd betraktelig. Perfekt for løpende barneføtter eller trasking frem og tilbake mellom kjøkken og stue:

- Hvis man er uheldig og søler, så skal det ikke trekk ned i gulvet. Vi har både barn og hund, så da er dette veldig praktisk, avslutter Engla Monica.

Tips til å legge gulv selv

  • Les monteringsveiledningen nøye før du begynner
  • Husk akklimatisering - gulvet bør ligge i rommet i minst 48 timer før installasjon
  • Sørg for at rommet ikke er for varmt, tørt eller fuktig når du går i gang. Anbefalt romtemperatur er over 18 °C
  • Tenk over hvilken retning du vil at gulvet skal gå i – ta i betraktning rommets lengderetning, lysforhold, tak og gulv i tilstøtende rom
  • Mål rommet nøye og planlegg hvordan du skal legge gulvet
  • Mens du planlegger er det lurt å sjekke instruksjonene for praktisk veiledning og mål
  • Rett underlag er avgjørende – sørg for at undergulvet er rent, tørt og jevnt
  • Husk riktig verktøy for best mulig resultat: Slagkloss, kilder, blyant, hammer, sag og tommestokk. Finn frem alt verktøyet før du går i gang
  • Kontroller at alle gulvbord blir riktig låst, så går selve klikkingen fort!
Høytrykkslaminat - Berry Alloc Original Hollywood & Vine
Nyttige tips til ditt nye kjøkken
Nye vinduer - et valg for generasjoner