Tips & inspirasjon

.

Fem gode tips til valg av kjøkken

coverbilde_dk_wood_ek-ollsjo_23a

Kjøkkenet er for mange et av de viktigste rommene i hjemmet. Det er her vi lager mat, her vi spiser, her vi møtes og her vi snakker om hverdagens små og store opplevelser.

Det betyr at det er mange viktige valg å ta når du skal designe det nye kjøkkenet/oppholdsrommet ditt – stedet for hygge og samvær. Veien fra tanke og idé i hodet til handling er ikke alltid like enkel. Derfor er det smart å ta en ting av gangen og i rekkefølge. Når idéene løper løpsk, er det en fordel å strukturere arbeidet ved å tenke steg-for-steg. Fokuser på én ting av gangen og la det ta den tiden det trenger.

Det betyr at det er mange viktige valg å ta når du skal designe det nye kjøkkenet/oppholdsrommet ditt – stedet for hygge og samvær. Veien fra tanke og idé i hodet til handling er ikke alltid like enkel. Derfor er det smart å ta en ting av gangen og i rekkefølge. Når idéene løper løpsk, er det en fordel å strukturere arbeidet ved å tenke steg-for-steg. Fokuser på én ting av gangen og la det ta den tiden det trenger.

Her er fem tips du bør ta med deg på veien på et nytt kjøkken:

  1. Finn din egen stil og la den definere kjøkkenet
  2. Ikke vær redd for å bruke farger
  3. Gå for kvalitetsmaterialer som varer lenge
  4. Invester i smarte løsninger som hverdagen enklere
  5. Tenk funksjonelt – et kjøkken skal både være vakkert og praktisk å bruke
Moderne kjøkken med stor kjøkkenøy, fra JKE

Hva er din stil? 

Ser du for deg et klassisk, landlig, moderne, retro eller tidløst kjøkken? Eller kanskje du heller liker den urbane og industrielle stilen? Uansett hva som er din stil kan du la deg inspirere av kjøkkentrendene i 2020, som gjenspeiler det naturlige, både når det gjelder farger og materialer. Jordtoner og naturmaterialer er derfor trygge og varige valg som sikrer deg et holdbart kjøkken, i dag og mange år fremover. 

Du kan godt blande ulike materialer, stiler og farger for å bevege seg bort fra det nøytrale standardkjøkkenet. Miks gjerne det klassiske med noe industrielt eller det stilrene med noe rått. Ikke glem at ting som hvitevarer, oppvaskkum, dørknotter og kran er med på å danne helheten. Et lyst eikekjøkken vil for eksempel holde seg stilrent med detaljer i krom, mens sorte detaljer vil gi det samme kjøkkenet et mer industrielt preg. Den eksotiske elegansen i et svartbeiset kjøkken kan understrekes med detaljer i gull – lek deg med ulike kontraster for et personlig preg.

Eksempel på et moodboard med jordfarger, fra Sigdal
Med steinplate og trefronter, kan du få et kjøkken i naturmaterialer. Fra Drømmekjøkkenet.

Trendy naturmaterialer 

Materialvalg på fronter og benkeplate har mye å si for atmosfæren og romfølelsen på kjøkkenet. Den nye trenden med naturmaterialer tilfører rommet en levende følelse, samtidig som det vil eldes med verdighet. Heltre som eik og benkeplater i betong er materialer som øker i popularitet. Når det gjelder tresorter, er både natureik og de litt varmere tresortene, som røkt eik og svart eik, trendy. 

De naturlige materialene kan både trekkes inn på fronter eller i fingertappede treskuffer. Linoleum er et annet naturlig materiale som vinner terreng på skapdørene. Linoleum er både bærekraftig og holdbart, og bidrar til god akustikk. Et tips er at få materialvalg gir et rolig inntrykk, men at kontraster likevel skaper liv. Det er bare fantasien som setter grenser.

I en tid der bruk og kast-kulturen er historie, bør du stille høye krav til produktene du bruker penger på. Lekre materialer, godt håndverk og snekkerkvalitet er en av de sterkeste trendene for tiden. Vi ønsker oss ting som snakker til sansene våre, og som dyktige fagfolk har brukt omtanke og tid på å utforme og utføre. Det er spesielt fornuftig å investere i kvalitet når det gjelder kjøkken, som skal vare i mange år.

Sigdal Amfi Lakriz med muligheten til å gjemme nesten hele kjøkkenet bak skapdører som forsvinner når de er åpne.

Bli inspirert av smarte løsninger

Dagens smarte kjøkkenløsninger kan gi deg alt du drømmer om – og mer til. En kjøkkenøy gir deg for eksempel en rekke fordeler:

- Den blir et samlingspunkt på kjøkkenet
- Den fungerer som avlastningsplass og et sted du kan sette frem mat
- Den lager et skille i en åpen planløsning og fungerer som overgang mellom stue og kjøkken
- Du får ekstra plass til oppbevaring.

Andre smarte løsninger er praktiske nedtrekksskap til kjøkkenkniver og andre ting du bruker ofte, ventilatorer som er nedfelt i benkeplaten, kjøleskuffer, eller egne urteskuffer med vekstbelysning er også ting å tenke på. Det finnes til og med skuffer med integrerte USB-ladere, i tillegg til flere varianter av plassbesparende Pocket-skap som kan integreres i veggen. 

Den teknologiske utviklingen er også i full gang kjøkkenområdet. Nye smarte hvitevarer og kjøkkenmaskiner kan bidra til å gjøre hverdagen lettere. Dette inkluderer kokende vannkraner, som sørger for at vi alltid har kokende vann for hånden, helautomatiske kaffemaskiner og forskjellige hvitevarer som kan styres med en app. Teknologien må være usynlig og gjøre livet lettere, uten at den tar fokus vekk fra hygge og estetikk. 

Et hvitt kjøkken med mye lagringsplass kan være det mest praktiske. Fra Drømmekjøkkenet.

Tenk funksjonelt 

Midt oppi alle fargene, frontene og materialene, må du ikke glemme at kjøkkenet også skal være funksjonelt. Her finnes det egentlig ingen fasitsvar, da det er veldig avhengig av individuelle behov. Vi vet imidlertid at det alltid er viktig å tenke på avstandene. Her er tre tips det kan være lurt å tenke på:

  • Kjeler og panner flyttes ofte mellom komfyren og vasken, og derfor bør ikke avstanden mellom disse to være for lang. Omtrent 80 cm er å foretrekke.
  • Legg til rette for god avstand mellom skap og benk dersom de er plassert midt imot hverandre. Regn med 110–120 cm mellom den åpne skapdøren og kjøkkenbenken slik at det er plass til å dra ut en skuff samtidig.
  • For å gjøre matlagingen enklere bør det være minst 50 cm ledig plass på hver side av platetoppen.
Smarte løsninger for kildesortering hos Sigdal.

I dag skal dessuten mer og mer kildesorteres, noe som tar mye plass. For å gjøre kjøkkenet ditt funksjonelt bør du derfor investere i et eget skap til søppelsortering. Mål opp den plassen du mener er nødvendig til de forskjellige avfallsbøttene på kjøkkenet ditt. 

Det finnes flere fleksible løsninger på markedet som gjør det lettere å holde orden på husholdningsavfallet ditt. Effektiv og smart søppelsortering gjør det mye enklere å være miljøbevisst.

Få hjelp til å tilpasse kjøkkenet til deg og dine familie sine behov. Kjøkken fra Sigdal.

Vi anbefaler

Gå for et kjøkken i tre for å få et ekstremt slitesterkt og vakkert kjøkken år etter år. Fra: Drømmekjøkkenet

Drømmekjøkkenet 

Drømmekjøkkenet har skapt svenskproduserte kvalitetskjøkken med stor kjærlighet siden 1929. Sortimentet har blitt formet og videreforedlet over tid, slik at de i dag kan tilby deg et stort utvalg av velprøvde kjøkkenmøbler, kjøkkenskap og kjøkkeninnredninger.

Drømmekjøkkenet har hele tiden vært opptatt av å bygge kjøkken etter tidens behov og ønsker. De har konsekvent holdt fast ved en tanke om at kvalitet og erfaring gjør det mulig å bane nye veier. Både kjøkken, bad og oppbevaring bygges med samme entusiasme - nå som da. I dag snakker de gjerne om Hver Dags Glede.

For det er akkurat det et bra kjøkken skal være - både nå og i fremtiden: en kilde til hverdagsglede.

De legger stor vekt på å produsere kvalitetsprodukter med lang levetid og å være nær kundene sine. Det innebærer å lage produkter man kan bruke daglig i sin maksimale levetid, deretter resirkuleres dem på en god og naturlig måte. Det føltes bra i 1929, og det føles bra fortsatt i dag!

Velger du kjøkken fra Drømmekjøkkenet, får du både tidsriktig design og lang holdbarhet. Lykke til med å virkeliggjøre din kjøkkendrøm!

Les mer hos Drømmekjøkkenet

De vertikale lamellene er innovative og gir et rolig og flott uttrykk, for eksempel til en skapvegg, som vist her. Fra JKE

JKE Design 

JKE Design skaper kjøkken i den nordiske designtradisjonen. Flotte, stilrene kjøkken som man lever i, og der man samles rundt de gode måltidene. De dyrker det nære, det nordiske, og bygger videre på det beste, forent med nye impulser utenfra.

De kaller det Nordic Kitchen Design. Og det er et løfte om gode materialer, høy kvalitet og design som passer til avslappede nordiske liv. Hos oss finner du 10 kjøkkenmodeller med uendelig mange muligheter i materialer, farger og håndtak. La deg inspirere, og husk: Kjøkkenarkitektene deres er klare til å gjøre beslutningen din mye lettere!

Alt trevirke kommer fra europeiske, bærekraftige plantasjer og treet i benkeplatene og de massive skuffene er sertifisert. JKE fokuserer også på andre bærekraftige materialer, som linoleum, med naturlige ingredienser, som tar opp mer CO2 enn de slipper ut under produksjonen. De produserer på 100 % grønn energi i produksjonen.

Les mer hos JKE Design

Enten du ønsker et tradisjonelt eller et moderne kjøkken, så har Sigdal noe som passer for deg.

Sigdal 

Sigdal er anerkjent som en av de fremste innen kjøkkeninnredning. De har en solid følelse for håndverket, de våger å påstå at de vet hva de snakker om med 70 års erfaring.

De fleste som hører ordet "nærprodusert", tenker nok på gulrøtter eller andre råvarer som havner på matbordet, men et Sigdal kjøkken er også nærprodusert. Kort transportvei er effektivt og bra for miljøet. Kjøkkenet som du bestiller, produseres på fabrikken i Eggedal i Sigdal kommune. Slik har det vært helt siden Alf Rust og Harald Biksrud startet Sigdal kjøkken i 1950.

Det at Sigdal har egen fabrikk i Norge betyr også at Sigdal kan satse på spesialproduksjon. Hver dag på fabrikken blir det produsert ventilatorskap, en ekstra lang hylle, et smalere skap enn standard, en hel bokhylle i Herregård stil eller noen spesielle utforinger, alt for å tilfredsstille et økt behov for spesielle produkter.

Etter at produktene er produsert blir de malt i lik farge som resten av kjøkkenet og pakket på samme forsendelse til kunden. Og nettopp malt kjøkken er noe som Sigdal har spesialisert seg på. Nå står et splitter nytt malingsanlegg klar til å ta imot ordrer på kjøkken i alle tenkelige farger. Resultatet er både fint for kunden og fint for miljøet, nærprodusert på fabrikken i Sigdal.
Valg av kledning til ditt hus
Vil vi dele på hus og utstyr om 30 år?