Et standard norsk 70-tallshus er forvandlet til en moderne bolig med kvaliteter og stil som tiltrekker seg både publikum og lovord. Her finner du både en realisert foldedør-drøm og et sprekt inngangsparti som ønsker varmt velkommen.
I et nabolag preget av det man på slutten av 1970-tallet ville kalt «vanlige hus», er det ett som skiller seg kraftig ut. Ikke på en prangende eller ufin måte. Det er rett og slett lekkert.
– Vi har byttet alt, gjort det mer stilrent og moderne. Huset har fått ny kledning og nytt tak, vi har tatt bort takutstikkene og skiftet det meste av dører og vinduer. Det er som et helt nytt hus, forteller huseier Jan Gunnar Rydell-Nessa.
Nå sitter han i sommersolen på Sola i Rogaland utenfor den delen av boligen som har gjennomgått de største endringene:
– Vi forlenget det gamle karnappet i stuen sånn at vi heller fikk et utstikk med stort vindu. Inne er det en bred karm med sitteplasser. Mellom stuen og terrassen har vi satt inn en foldedør i aluminium som gjør at vi kan åpne helt opp mellom ute og inne.
Som teknisk tegner var det naturlig for Jan Gunnar å tegne boligprosjektet selv. Foldedøren var imidlertid en bestilling fra ektefellen Trine. Den hadde hun drømt om lenge.
– Trine vokste faktisk opp i dette huset, men da foreldrene hennes ville flytte ut var vi ikke klare til å kjøpe det. Det angret vi på, så da det kom for salg igjen i 2019 slo vi til, forteller Jan Gunnar. Planleggingen av rehabiliteringen startet rett etter innflytting, og i februar i år var de klare til å sette i gang. Med byggeår 1978/79 var vinduer og dører mer enn klare for utskiftning.
Familien Rydell-Nessa har valgt dører med solid konstruksjon som matcher det moderne uttrykket perfekt. Hoveddør serien Galleri er for alle som liker rene linjer. Varianten som er valgt her har tre sirkulære glasspartier som skaper akkurat nok spenning i uttrykket. Bi-inngangen ved garasjen har fått Horisont-dør som er produsert med tanke på et værhardt norsk klima.
– Både hoveddøren og bi-inngangen er utstyrt med ID Lock, som gjør at vi aldri trenger å tenke på nøkkel. Det er veldig praktisk for en familie på fire, avslutter Jan Gunnar.
– Det var mye råte og med en gang vi hadde fått satt i de nye vinduene og dørene merket vi forskjell på temperaturen inne. Så det var et stort løft. Stort sett har vi byttet ut vinduer i like størrelser, men noen steder har vi fått større vindusflater som slipper inn mer lys.
Kvalitetsvinduer og dører var et naturlig valg for Rydell-Nessa. Både vinduer og balkongdører er levert med utvendig aluminiumsbekledning som sørger for lang levetid og lite vedlikehold.
– Jeg kjenner godt til NorDan og vet at de leverer god kvalitet. Det er ikke noe tull med dem. Produktene ser bra ut og de holder, det erfarer jeg også i mitt daglige virke, sier han.
Nå er det enklere å rehabilitere ytterveggene for å øke boligstandarden med Glava Veggplate 31. Skift kledning og etterisoler samtidig.
Det er viktig at tiltakene ses og gjøres i sammenheng. Det er det mye å spare på, blant annet ved å etterisolere når kledningen først skal skiftes, eller når nye vinduer og dører skal settes inn.
Eldre boliger har ofte kalde gulv og overflater, og et prekært behov for etterisolering. Veggplate 31 fra Glava Isolasjon er laget for montering rett på stenderverk og gjør etterisoleringen enklere. Platene egner seg like godt for rehabilitering som nybygg.
På et rehabiliteringsprosjekt i Vestby ble Glava Veggplate 31 brukt for å oppgradere en eldre bolig fra 70-tallet. Husets tekniske levetid var overskredet. Det var tid for å skifte kledning og bytte vinduer. Byggmesteren rådet huseier til å etterisolere loft og yttervegger samtidig.
– Vi skulle egentlig bare fikse litt på den stygge terrassen og ønsket oss nye vinduer. Det var tiltalende å gjøre hele prosjektet. Nå vet vi hvordan huset er fra innerst til ytterst. Det var bygd på grunn uten kjeller - og dårlig dekke, som gjorde at vi var plaget med mye mus og kalde gulv. Ytterveggene var dårlige og nesten alle vinduene var punktert, forteller huseier Eva Karrestad.
Boligen i Vestby ble oppgradert for én millioner kroner, med vesentlig oppgradert teknisk standard og boligkomfort.
«Vi skulle egentlig bare fikse litt på den stygge terrassen og ønsket oss nye vinduer. Det var tiltalende å gjøre hele prosjektet»
Huseier Eva Karrestad, Vestby
– Ofte blir det valgt hybride løsninger, enten kun skifte av kledning eller 50 mm etterisolering. Det gir ikke full effekt, men dekker minimumskravene. Vi gir våre anbefalinger, som innebærer en oppgradering til dagens tekniske forskrifter, men det er kunden som har lommeboka. Det kan være mye jobb å etterisolere med 150 millimeter og tradisjonell byggemetode, som kreves for å få en moderne yttervegg. På dette prosjektet har vi enkelt etterisolert med 98 millimeter Veggplate 31, forklarer byggmester Bjørn Espen Roksvold.
Veggplate 31 monteres med Veggplatebrakett, små festeanordninger av stivt plastmateriale, som gjør at platene sitter tett og reduserer kuldebroer.