Mange har trolig ganske mye å hente på å etterisolere boligen sin. Gevinsten er både at huset blir mer behagelig å bo i og at du kan kneppe inn på strømforbruket som går til oppvarming. Akkurat hvilke besparelser du oppnår avhenger utviklingen i strømpriser seg og hvordan boligen er isolert i dag, men la oss likevel ta et par eksempler.
Er loftet/taket ikke er isolert, er det her du bør starte. Ifølge Enova kan du spare 23 kWh per kvadratmeter ved gå fra 10 til 30 cm. isolasjon på et kaldt loft med 100 m2 areal. Det er en jobb de fleste klarer selv, men velger du å blåse inn isolasjon går det raskere og resultatet blir ofte bedre.
Øker du isolasjonstykkelsen i ytterveggene fra 10 til 25 cm. på 100 kvadratmeter er det mulig å kutte strømforbruket med ca. 39 kWh per kvadratmeter, ifølge Enova. Med ny vindsperre blir det også færre kuldebroer og mindre kald trekk.
Ønsker du isolasjon basert på en kortreist og miljøsertifisert råvare når du skal etterisolere, bør du vurdere trefiberisolasjon. Denne typen isolasjon gjør den samme jobben med å holde huset varmt som glass- eller steinull, men da den er laget av tre får du en rekke andre fordeler med på kjøpet.
For eksempel opplever mange at den verken klør eller irriterer hud og luftveier under montering. Trefiber har også hygroskopiske egenskaper, som enkelt forklart betyr at den kan bidra til å redusere kondens og fuktskader i et bygg. Samtidig setter trefiberets termiske masse isolasjonen i stand til å lagre og avgi varme over tid. Slik bidrar den til stabile innetemperaturer- selv ved temperatursvingninger utendørs – og kan bidra til et sunt og godt inneklima.
Trefiberisolasjon er dessuten et godt alternativ når du vil bygge uten tett plast i vegger og tak. Ved å erstatte tett dampsperre med en dampbrems «puster» konstruksjonen bedre. Lars Frode Mathisen, gründer og salgssjef i Smarte Boliger på Furnes, begynte å bruke trefiberisolasjon for tre år siden.
– Tette hus gir dårlig inneklima, og det er ikke bra for oss. Vi ønsker ikke at kundene våre skal bo i hermetikkbokser, noe som er hovedgrunnen til at vi på det varmeste anbefaler trefiberisolasjon. Med trefiberisolasjon øker den relative luftfuktigheten i huset. Det gir et mer naturlig inneklima for mennesker, sier han.
Aasmund Bunkholt, leder i Trefokus, bruker arbeidsdagene til å spre god og riktig informasjon om trebaserte byggematerialer i både næringsbygg og privatboliger.
– Dersom det skal bygges på en måte som både er best for miljøet og for de som skal oppholde seg i byggene og boligene, er svaret trematerialer, sier Bunkholt.
Han mener den viktigste jobben ligger i oppgraderings- og rehabiliteringsmarkedet, ved å forlenge levetiden på eksisterende bygg. 80-90 prosent av byggene vi skal bruke de neste tiårene er tross alt allerede er bygd. Her kan trefiberisolasjon gjør en viktig jobb.
– I bygg hvor slik isolasjon brukes, spiller treet som råvare en veldig viktig rolle som CO2-støvsuger, avslutter Bunkholt.
Treets gode egenskaper gagner ganske enkelt både miljø, samfunn og mennesker. Huntons byggematerialer laget av tre kan bidra til et sunt hjem med et lunt og godt inneklima, samtidig som de beskytter boligen mot kulde, vind og lyd.