Det kan være fort gjort å tenke at å pusse opp et hus handler om å bytte kjøkken og bad, skifte gulv og male om i fargene du liker. SINTEF sitt forskningsprosjekt, OPPTRE, har som mål å få frem gode eksempler på hvordan vi kan oppgradere eldre hus til dagens standard, med minst mulig klimafotavtrykk.
Våren 2020 arrangerte Sintef og flere samarbeidspartnere en arkitektkonkurranse for å kunne vise gode eksempler på hvordan ulike typer hus fra 40-, 50- og opp til 90-tallet kan oppgraderes til dagens tekniske standard, samtidig som energibehovet reduseres og klimagassutslippene blir så lave som mulig.
Over 160 boligeiere over hele landet ønsket å delta i arkitektkonkurransen, og sendte inn bilder og ønsker for husene sine. Av disse ble seks tidstypiske hus plukket ut til å gå videre i konkurransen. Deretter jobbet tverrfaglige team som besto av arkitekter, byggmestere og energi- og klimarådgivere med å lage forslag til hvordan husene kan oppgraderes på en bærekraftig måte.
- Arkitektkonkurransen i OPPTREprosjektet gir mange tips og idéer til hvordan lignende hus kan oppgraderes. Vi håper prosjektene kan inspirere andre til å se muligheter når de skal pusse opp eller bygge om, sier Elisabeth Jelstad, teknisk sjef i Systemhus. Hun satt også i juryen for arkitektkonkurransen hvor prosjektene "Historien min" og "En pluss en… er tre" ble kåret til vinnere.
Forskerne i SINTEF vil fortsette å regne på hvilke oppgraderingstiltak som lønner seg mest, både i et miljøperspektiv totalt sett og et økonomisk perspektiv for huseieren.
- Vi ser på både utslipp fra redusert energibruk og utslipp fra byggematerialene som brukes for å spare energi. Når det gjelder energi og klima lønner det seg alltid best å vente med utskifting til levetiden for bygningsdelene er over. Men praktisk og økonomisk kan det lønne seg å gjøre mest mulig når man først er i gang. Målet er å lage gode "oppskrifter" for oppgraderingsprosjekter fremover, forklarer Anne Gunnarshaug Lien som er seniorforsker i SINTEF og prosjektleder for OPPTRE-prosjektet.
Hun legger til at det er ikke sannsynlig at alle oppgraderingsprosjektene i konkurransen blir gjennomført, men at forskerne har fått et godt grunnlag å analysere og jobbe videre med.
Erfaringene etter OPPTRE-konkurransen viser også at når arkitekt, byggmester og energi- og klimarådgiver jobber sammen på tvers av fag, blir oppgraderingsprosjektene mer helhetlig og bedre planlagt.
- Har du planer om å pusse opp, bygge om eller bygge ut boligen kan våre byggmestere hjelpe deg. Vi har arkitekter og ingeniører som er eksperter på å lage gode oppgraderingsprosjekter for kundene, understreker Elisabeth Jelstad i Systemhus.
Med god planlegging kan du få støtte fra Enova til å få bedre bokomfort og lavere energiutgifter i boligen din, samtidig som du bidrar til å redusere klimagassutslipp og energibruk i det store bildet.
Det er enkelt å søke om tilskudd. Tiltaket må være startet, gjennomført av godkjente bedrifter og betalt av deg når du søker. Du kan søke inntil 18 måneder etter at tiltaket er gjennomført. Merk at spesielle frister gjelder i forbindelse med korona.
Du kan få inntil 5.000 i støtte til å få en energirådgiver til å kartlegge hvilke energitiltak som passer for boligen din ut fra dagens situasjon.
- Vi anbefaler å starte med å kontakte en energirådgiver. Flere av Systemhusbedriftene har egne energirådgivere, i tillegg til at vi har arkitekter og ingeniører som hjelper deg med å planlegge gode tiltak som både sparer energi og gir god bokomfort, sier Martin Strand i byggteknisk og boligfaglig avdeling i Mestergruppen, som Systemhus er en del av.
På Enova.no finner du en oversikt over anbefalte energitiltak for ulike typer hus og leiligheter.
- Tenker du helhet når du pusser opp og inkluderer omfattende energitiltak i oppgraderingen, kan du få støtte til å oppgradere bygningskroppen.
Eksempler på dette er å forbedre varmeisolasjonen i yttervegger, tak, vinduer, ytterdører og grunnmur, fortsetter Martin Strand i Mestergruppen.
Oppdatert oversikt over hva du kan få støtte til finner du til enhver tid på enova.no. På nettsidene finner du tips og råd, nyttige kjøpsveiledere, tilskuddskalkulator og mye mer. Våre energirådgivere hjelper deg også med å få oversikt.
Tiltak du kan få tilskudd til
Øvrige tiltak som gir økt bokomfort, lavere utslipp og energikostnader, men som du ikke får tilskudd for