Familien innredet ikke bare kjelleren, men gjorde jobben skikkelig for å få et godt inneklima. – Slike investeringer vil alltid lønne seg, sier eiendomsmegler Paal Hegdahl.
– Dette var en typisk kald og fuktig råkjeller. Vi savnet mer plass, sier huseier Charlén Helland, der hun sitter på gulvet i det nye barnerommet.
Før hadde familien én boetasje på rundt 90 m2 over råkjelleren. Etter at kjelleren ble etterisolert og gjort om til et soverom, et kontor, en ekstra stue og et vaskerom/bad, har familien fått rundt 50 prosent mer boareal hjemme i Sandefjord. – Vi er kjempefornøyde. Håndverkerne har gjort en veldig, veldig god jobb og lufta er blitt mye bedre i tillegg til at vi har fått flere rom. Vi ville gjøre oppgraderingen av kjelleren skikkelig, for å spare strøm, få god komfort og ikke risikere råte og mugg bak panelet om fem år, forklarer Yngve Helland, som eier huset sammen med Charlén.
Huset ble oppført i 1968. Råkjelleren besto av boder og et gammelt vaskerom. Familien startet med å drenere rundt huset da de overtok. Enkelte steder ble grunnmuren permanent gravd mer fram. Der ble det satt inn dør og vinduer. Underentreprenør Murmester Solberg AS sto for gulvsparkling med varmekabler i alle rom, flislegging i våtrom, 100 mm utvendig etterisolering og pussarbeid med produkter og løsninger fra Weber og Glava Isolasjon.
JM Markussen AS lektet ut veggene fra innsiden og isolerte innvendig. Tak og vegger ble kledd med gips eller panel. De oppgraderte gulvene ble til slutt belagt med laminat. – På bad/vaskerom brukte vi Weber Superflex D2. Den er blant annet pustende. Det er viktig, siden dette rommet ligger delvis under bakken. Denne
diffusjonsåpne membranen slipper ut eventuell fukt som måtte være i veggen. Uten dette risikerer en at membranen slipper, fordi kondensen ikke får vandre. Da knekker fuger og flislim etter en stund, forklarer Solberg.
Utvendig pusset han isolasjonen med 261 Fiberpuss. Fiberpussen ble også brukt til å rette opp mindre skjevheter i grunnmuren bak isolasjonen, samtidig som pussen fungerte som fungerte som lim til EPS-platene.
– Weber-produktene jeg har brukt på dette huset er bra alle sammen, sier murmesteren. Ved å etterisolere kjellermuren fra utsiden, blir fuktsikringen bedre, i tillegg til å isolere mot kulde. En tørr mur gir bedre luftkvalitet i kjelleren, noe som er viktig i oppholdsrom – både for helsa og materialenes levetid.
– Mange er bare opptatte av det visuelle. På et bilde kan du ikke se forskjellen på inneklimaet før og etter, men du merker det over tid. Den byggekvaliteten huseier kan dokumentere i ettertid vil virke positivt for boligens verdi, sier eiendomsmegler Paal Hegdahl i Eie Eiendomsmegling i Sandefjord. Han forventer at fokuset på klimavennlige hus vil øke når kjellerrom skal oppgraderes.
– Det bygges mye nytt. Det betyr at det må gjøres mer med eldre hus for å kunne konkurrere på samme standard og kvalitet.
Å pusse opp en kjeller kun innvendig og uten å sørge for at rommet holder seg tørt, ser fint ut på bilder. Men det blir aldri hundre prosent bra, konstaterer Hegdahl.